Ma ünnepli huszonkilencedik születésnapját a kínaiak olimpiai bajnoknője, Ven Tung. Olimpiai bajnok, hétszeres világbajnok, háromszoros Ázsia-bajnok, aki a fenti versenyek egyikén sem veszített még döntőt, és reményei szerint augusztusban, a tizenkettedik finálé után is ő ünnepelhet majd.


Egészen káprázatos eredménylista, amely legalább egy arannyal bővülhetett volna, ha a 2009-es rotterdami világbajnokságon elvégzett doppingvizsgálat után nem tiltják el a kínai óriást. A vizeletében klenbuterol nyomaira bukkantak, ezt az anyagot pedig állattenyésztők alkalmazzák Kínában, hogy jobb, szebb, színesebb húst állítsanak elő. Ven Tung erre hivatkozva a sportbíróságon támadta meg eltiltását, s a lausanne-i szervezet végül a sportolónak adott igazat, aki csaknem két éves eltiltás után újabb győzelmekkel – 2011-ben két világbajnoki címmel – tért vissza.
 

A pekingi olimpiai döntő utolsó negyven másodperce


A kínai klasszis jelenleg súlycsoportjának kiemelkedő alakja, aki legutóbb 2007 februárjában veszített mérkőzést, akkor a francia Bisseni ütötte el a továbbjutástól Hamburgban. Pazar eredménysorát néhány napja Almatiban összepiszkította, ugyanis hatvannégy sikerrel megvívott összecsapás után a World Judo Masters döntőjére nem állt ki honfitársa, Csin Csian ellen, így hivatalosan elveszítette öt éve tartó veretlenségét…

Nekünk is van ünnepeltünk: ma tizenkilenc éves a kétszeres ifjúsági magyar bajnok Hegedűs Botond. Isten éltesse!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: judoinside.com)