Ma ünnepli huszonhatodik születésnapját a japánok világbajnok judósa, Akimoto Hirojuki, a 73 kilogrammos klasszis 2010-ben Tokióban állhatott fel a vb-dobogó legfelső fokára. Néhány napja súlyos sérülést szenvedett, így londoni indulása is veszélybe került.


Akimoto Hirojuki az első jelentős sikerét a 2004-es rotterdami Világkupán érte el, ahol a döntőig menetelt, ám ott kikapott az akkor még “csak” egyszeres Európa-bajnok Ungvári Miklóstól. Hirojuki néhány héttel később magabiztosan nyerte meg a budapesti junior-világbajnokságot.
 

A 2010-es tokiói világbajnokság 73 kilogrammos döntője


Csaknem három évet kellett várnia arra, hogy a felnőtt válogatottban is megmutathassa tehetségét, 2007-ben meg is nyerte a párizsi szupertornát, ám a riói világbajnokságon újra beleszaladt Ungvári Miklósba, aki ezúttal a nyolcaddöntőben állította meg Akimotót.

A japán judós Pekingbe nem utazhatott, 2009-ben csak Világkupa-bronzérmekig jutott, 2010-ben viszont nagyot dobott: megnyerte a világbajnokságot Tokióban. Egy évvel később honfitársa, Nakaja Riki akadályozta meg, hogy duplázzon, majd néhány napja a kazahsztáni World Judo Masters során újra Nakaja volt az ellenfele, amikor súlyos lábsérülést szenvedett. Edzője szerint legalább három hónapot kell kihagynia, ezalatt elúszhat számára London is…

Nekünk is vannak ünnepeltjeink: ma huszonhárom éves a magyar bajnoki bronzérmes Támár Tibor, és ma huszonegy az U23-as Eb-bronzérmes, junior-világbajnoki bronzérmes, junior Eb-ezüst- és bronzérmes, kétszeres ifjúsági Európa-bajnok Maros Barbara. Isten éltesse őket!
 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: judoinside.com)