Ezen a napon ünnepli ötvenegyedik születésnapját olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok judósunk, Csák József, aki csaknem másfél évtizeden keresztül volt meghatározó alakja súlycsoportjának. Négy magyar judós vívhatott eddig olimpiai döntőt, Kovács Antal, Hajtós Bertalan és Ungvári Miklós mellett Csák József, aki Barcelonában ezüstérmet szerzett.




Útban a döntő felé, a belga Laats ellen a Csák-féle fejenátdobásokkal




Az 1992-es barcelonai olimpiai judós sikercsapat: Hajtós Bertalan, Csősz Imre,
Kovács Antal, Csák József (balról) Moravetz Ferenc kapitánnyal


Húsz esztendősen már Európa-bajnok lett a felnőtteknél, a döntőben a világbajnoki ezüstérmes német Peter Jupkét győzte le Belgrádban. A következő másfél évtizedben sikert sikerre halmozott, nyert két ezüst- és egy bronzérmet az Európa-bajnokságokon, Tokióban ötödik lett a világbajnokságon, a már idézett barcelonai ezüst után ötödik lett az atlantai olimpián, nyert egyetemi világbajnokságot, négy A-kategóriás versenyt és hat magyar bajnoki címet.




Ippon Barcelonában a kubai Israel Hernandez ellen



A barcelonai olimpiai döntő


A versenysporttól a 2001-es müncheni világbajnokság után vonult vissza, de edzőként, szakvezetőként továbbra is szeretett sportága mellett maradt. A két diplomás szakember irányította már a magyar, a román, az indiai, a libanoni és a dominikai válogatottat is.




Olimpiai bronzmeccs Atlantában, bírói döntéssel


Vannak még ünnepeltjeink: ma hatvan éves a világbajnoki hetedik helyezett, háromszoros magyar bajnok Németh Károly, ma negyvenhat a Kaposvári NASE és a KASI edzéseit irányító Böröcz Zsolt, s ma harminc az ötszörös román bajnoki érmes erdélyi Balla Zsolt. Isten éltesse valamennyiüket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Gombkötő Roland)