Április 16-án töltötte be az ötvenedik életévét Ilyés Gyula, a Veresi Küzdősport Egyesület vezetőedzője, elnöke, a mára komoly sikert elérő Newaza Fesztivál ötletgazdája és szervezője. Ezen jeles alkalomból beszélgettünk a hatodik danos mesterrel.




A méltó ajándék a tanítványoktól


– Hogyan ünnepelte a kerek évfordulót? Ilyennek képzelte az ötvenediket?
– Az ötvenedik véleményem szerint egy mérföldkő, bár sokat nem foglalkozom a korommal, mégis számot vetettem. Mi az, ami fontos, mire szeretnék a jövőben nagyobb hangsúlyt helyezni. Új célok is megfogalmazásra kerültek. A születésnapom nagyon meghitt volt, külön ünnepeltem a családommal, illetve a tanítványaimmal. Nagyon jól esett az a sok figyelmesség, az a rengeteg jókívánság, amit kaptam. Interneten, telefonon, személyesen, csaknem ezren gratuláltak nekem. Fantasztikus érzés volt.




A meghitt ünneplés a családdal


– Mennyire aktív jelenleg, sportol rendszeresen, esetleg tervez még versenyezni?
– Aktív vagyok, rengeteg edzést vezetek, és heti három-négy alkalommal magam is sportolok, Cross-Training edzéseket végzek. A judós pályafutásomat 2003-ban lezártam. Kecskeméten volt a Veterán Európa-bajnokság, ahol bronzérmet szereztem. Utána még elindultam az általam rendezett földharc magyar bajnokságon, az első osztályú mezőnyben, ahol ezüstérmet nyertem, de ez már nagyon nem esett jó. negyvenkét éves voltam akkor.

Viszont imádom a versenyzést, így amatőr vitorlás versenyeken veszek részt, illetve két évig versenyeztem a kettlebellel is. Az elsők között voltam, akik megismerkedtek ezzel a varázslatos eszközzel, és a judóban történő elterjedésének is az egyik motorja voltam. Ennek már több mint tíz éve. A kettlebell versenyzést tavaly, a Pécsett megrendezett Giri - Sport világbajnokságon zártam le, ahol két kategóriában indultam 32 kilogrammos golyóval, és sikerült mindkettőben győznöm. Rengeteg munka volt abban az eredményben, a végére nagyon elfáradtam, de büszke vagyok, hogy végigcsináltam. Hazai közönség előtt eredményesen szerepelni csodálatos érzés, nem is beszélve arról , hogy a tanítványaim előtt, velük együtt versenyezve pedig maga a csoda.

– Mesélne pár szót a veresegyházi klubja jelenlegi helyzetéről?
– A Veresi Küzdősport Egyesület immáron tíz éves. Feleségemmel gondoltunk egy nagyot, és judo sulit indítottunk a városban. Tíz évvel ezelőtt ilyennek álmodtam meg az egyesületet, mint amilyen ma. Veresegyházon több mint százan edzenek nálunk nagyon jó körülmények között, hét csoportban. Tavaly pedig Gödöllőn és Bagon is dojót nyitottunk. Így a létszám már megközelíti a százhatvan főt.




A mester oktat, a tanítványok összpontosítanak


Én magam havi száz edzést tartok meg. Szerencsére ma már van segítségem Kerstner Róbert személyében, illetve a newaza edzéseken Gaál Bendegúzra számíthatok. Cél az egészséges gyerek, aki testben és fejben is rendben van. Tanulóköröket hoztunk létre az iskolában átmenetileg gyengébben teljesítők felzárkóztatására. Ingyenesen használható könyvtárat hoztunk létre, ma már több mint ezer kötettel. Itt a szabály az, hogy a kölcsönzés díja a könyv tartalmának rövid ismertetése. Ha valaki ezt a csoportjában is megteszi, kedvet csinálva ezzel az olvasáshoz, jutalomra számíthat.




A segéderő, Kerstner Róbert


A terem a hozzánk járóknak ingyenesen használható napköziként is szolgál, iskola után a hozzánk járó gyerekek sokszor igénybe is veszik. Nem szeretném, ha az utcán csellengenének. A motivációs rendszerünk egyedülálló, szerencsére egyre többen másolják. A versenyzés nálunk opció, s bár nagyon szeretem a versenyzést, ha valakiben nincs ambíció eziránt, akkor új célokat fogalmazunk meg közösen, és ennek megfelelően dolgozunk tovább.

Természetesen versenyzünk is, szép eredményeket érünk el ma már nem „csak” regionális, hanem országos szinten is. Egyéb más küzdősport viadalokon is indultak már judós tanítványaim, ahol több világversenyről is vannak gyönyörű győzelmeink, helyezéseink. Aki pedig „kinövi” a klubunk kereteit, az egy együttműködési megállapodás keretében a KSI SE-ben folytathatja tovább a pályafutását. Tevékenységünk „rímel” a Magyar Judo Szövetség sportágfejlesztési koncepciójára: lépten-nyomon szélesítjük a judo tömegbázisát, ahol csak tehetjük, népszerűsítjük szeretett sportágunkat a judót.

Sok tehetséges ifjú judoka gyakorol nálunk, akik még sok szép eredménnyel fogják gazdagítani sportágunkat. Hosszútávon ezt a koncepciót kívánjuk képviselni, a testi nevelésen kívül nagy hangsúlyt kap a lelki nevelés, illetve támogatás is.

– Nagy sikernek örvend az Ön által megálmodott Newaza Fesztivál és várhatóan egyre jobban beindul a másod- és harmadosztályú országos verseny is, amely kitűnő lehetőséget kínál a fiataloknak és felnőtt versenyzőknek is, hogy kipróbálhassák magukat. Az idei évben is szeptemberben, Százhalombattán várja az érdeklődőket?
– A Newaza Fesztivál Galambos Márton-emlékverseny idén szeptemberben ünnepli nyolcadik születésnapját. A verseny célja a judo tömegbázisának növelése, illetve azon judósok bevonása a versenyzésbe, akik az állásból történő küzdelmeket valamilyen oknál fogva nem tudják vállalni. Ez egy új kezdeményezés, amely már nyolcadik éve bizonyítja létjogosultságát.

Az első három kata országos bajnokságot is mi rendeztük meg, és mára már komoly nemzetközi versennyé nőtte ki magát. A Newaza Fesztiválnak másik nem titkolt célja, hogy egyszer hazánk, illetve az Magyar Judo Szövetség rendezze meg az első földharc Európa-bajnokságot. A programot évről évre bővítjük, Százhalombatta pedig nagyszerű házigazdája az eseménynek.

Idén az ifjúsági és a junior összevont korosztály küzdelmeivel bővítjük a palettát, így első-, másod-, harmadosztályban nemzeti bajnokot avatunk. Rendezünk szenior amatőr összevont versenyt, az amatőröknek külön „normál” randori versenyt is tető alá hozunk, és most pedig a fiatalokat is tatamira hívjuk.




A 2015-ös veterán Eb-n is szerephez jutott: instruált és szurkolt is egyben a mester


Hagyományosan idén is lesz egy összevont open kategória, ahol mindenki megküzdhet a szép díjakért. A másod- illetve harmadosztályú viadalok újraélesztésével az a célunk, hogy ne pusztán egy országos bajnokságon vehessenek részt az alacsonyabb osztályba tartozó versenyzők, hanem több lehetőségük legyen megmérettetni magukat. Ez a judónak, a nagy egésznek jó, hiszen ezekre a versenyekre készülni kell, edzeni kell, így a szűken vett élsport partnerállománya is bővül ezáltal, és hitem szerint sokan veszik majd fel újra a rég levetett judogit, hogy újra versenyezhessenek.

Szeptemberben egy egész hétvégén judózni hívjuk a hazai judo élet egy nagyon széles „szeletét”. Kétnapos judo ünnepre készülünk, amelynek időpontja egybeesik a Battai Napok városi ünneppel. A pontos kiírást hamarosan közzétesszük.

– Van-e a tarsolyban még valamilyen újdonság, amellyel előrukkolna a közeljövőben?
– Igen, szeretem az innovációt, két-három évvel ezelőtt dolgoztam ki a „kinder kata” versenyre vonatkozó elképzeléseimet, szeretném a szakmával egyeztetve mihamarabb megrendezni. A formagyakorlatok a judo része, gyakorlásuk által szebbek, pontosabbak lesznek a technikák, és gyakorlóik sokkal jobban fogják érteni a judót.

Sok gyerek nem szeret valamilyen oknál fogva küzdeni. Elsősorban nekik szól a program, hogy maradjanak a sportágban, és kapjanak valamiféle megmérettetési lehetőséget. Több szintben gondolkozom, minden szint alapját az MJSZ kyu vizsgarendszere képezi. Egyéb ötleteim is vannak, de azokról még nem szívesen beszélek, kedvező fogadtatás esetén további lehetőségeket fog adni a judosportnak. A cél az, aki ezt a valóban gyönyörű sportágat választotta, az lehetőség szerint maradjon közöttünk, ne máshol találja meg az élsport után a fittségi céljait. Ehhez viszont folyamatosan bővíteni kell az „étlapot”. Ezen dolgozom.

– Említette, hogy Cross-Training edzéseket végez, sőt oktatja is. Miről szól ez az edzésforma és kiknek ajánlja?
– Cross-Training edzéseket már több évtizede vezetek, egyesületi keretek között tíz éve, illetve végzett sportedző kollégáknak már több éve tanítjuk Cross-Training Instruktor tanfolyam néven a Fitness Akadémián. Ez egy új képzés a hazai fitnesz piacon, büszke vagyok rá, hogy a nevemhez kötődik.




Mester és tanítványai: kettlebell versenyző hölgyek társaságában


Egy funkcionális erőedzés, szinte mindenki számára ajánlott, akinek orvosilag nem ellenjavalt. Holisztikus megközelítésben dolgozunk, nagyon sok új trendet kapcsoltunk bele ezekbe a foglalkozásokba. Nálunk mindenki a saját munkáját végzi, a saját állapota, illetve fittségi céljainak megfelelően.

Nem hiszek az instant megoldásokban, így kiscsoportban, nagy odafigyeléssel folynak az edzések. Évről-évre tartunk táborokat, amelyek nagyon népszerűek. Szerencsés vagyok, mert nagyon jó emberek járnak hozzánk, akik csapatként is remekül együttműködnek. Élmény, és nagy büszkeség egy ilyen csapatot vezetni. A hozzánk járókkal kettlebell versenyekre járunk, mindhárom hazai szervezet versenyein részt veszünk, a versenyzőink rendkívül ügyesek, nagyon erősek, csodás sikereket értek el mind a hazai, mind a nemzetközi illetve világversenyeken.

– Az elmondottak alapján túl sok szabadidővel biztosan nem rendelkezik. Mivel foglalkozik, amikor nem judót vagy Cross-Tréninget oktat?
– Privát életemben, mint pszichológus-coach sportolók mentális felkészítését végzem. Nagyon szeretem ezt a munkát, hiszen tudjuk, hogy a mérkőzések minimum a fele fejben dől el. Motivációs tréningeket tartok csapatoknak, cégeknek, szerencsére sokan keresnek.




A motiváció már ifjú korban nagyon fontos


Teljes életet élek. Gyönyörű családom van. Feleségem a legnagyobb támaszom, mentorom, szép, egészséges gyermekeim vannak, idén lesz három éves a szépséges unokám. Szeretem a családom, és ők is viszont szeretnek, szeretem a munkám, szép eredményeknek, kitüntetéseknek örülhetek.




A méltán büszke családfő szerettei körében


Tanítványaim, sok pici judoka napról-napra csüng Gyuszi bácsin. Garantáltan fiatalon tartanak. Boldog vagyok. Kell ennél több?


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016)