A Nagykanizsai TE 1866 már elkezdte!
A Nagykanizsai TE 1866 már elkezdte!

A lendvai KBV Lendava huszadik alaklommal rendezte meg évadnyitó versenyét, amelyen a Nagykanizsai TE 1866 judoszakosztálya megkezdte 2018-as versenyszezonját.

A nap videója: judolegenda Kubából
A nap videója: judolegenda Kubából

A Nemzetközi Judo Szövetség legendás judósokról készülő sorozatának újabb epizódjában a kubai származású, 1978 óta az Egyesült Államokban élő Luis Guardiával ismerkedhetünk meg.

Hangyási László lett az év edzője
Hangyási László lett az év edzője

A Magyar Judo Szövetség versenysport bizottságának javaslaa alapján Hangyási László lett 2017-ben az év edzője, amíg az utánpótlásban Bíró Norbert lett az év trénere.

A nap videója: Szentpétervár újra vár!
A nap videója: Szentpétervár újra vár!

2017-ben Észak Velencéje, Szentpétervár adott otthont a világranglista legjobbjai számára kiírt World Judo Masters viadalnak, azaz a Mesterek Tornájának. Az eseményről az IJF stábja készített összeállítást.

A szabályváltozásokról egyeztettek Mittersillben
A szabályváltozásokról egyeztettek Mittersillben

Amint arról már a Judoinfo is beszámolt, 2018-ban több szabályváltozás lép életbe, ezek lesznek érvényben a májusban kezdődő kétéves olimpiai kvalifikációs időszakban.

Rekordot döntött a mittersilli edzőtábor
Rekordot döntött a mittersilli edzőtábor

Mittersill. Judós körökben valósággal kultikus hely: itt kezdődik „minden”, az év elején ebben a táborban kezdik igazán a felkészülést a legjobbak.

A nap videója: búcsú a tokiói kalandoktól
A nap videója: búcsú a tokiói kalandoktól

Látványos küzdelmekkel vett búcsút Tokiótól a legendás Grand Slam-torna: 2018-ban már Oszaka ad otthont a hagyományos december Grand Slam-viadalnak.

Földharcguru tanította a japán judósokat
Földharcguru tanította a japán judósokat

Különleges vendége volt a japán női válogatottnak az első idei edzőtáborozáson: a földharcgurunak tartott Nakai Juki mester tanított fogásokat a japán judokáknak Tokióban.

A nap videója: briliáns akciók Hollandiából
A nap videója: briliáns akciók Hollandiából

Először rendeztek Grand Prix-viadalt a holland fővárosan, s a 2017-es hágai GP hatalmas holland fölényt hozott: a házigazdák öt arany-, két ezüst- és öt bronzéremmel zárták a tornát.

A judóval fiatalok milliói lehetnek bajnokok!
A judóval fiatalok milliói lehetnek bajnokok!

Rövid újévi interjút közölt az IJF a Nemzetközi Judo Szövetség Budapesten élő elnökével, Marius Vizerrel. A beszélgetés egy új sorozat első epizódja.

A JUDOINFO TOVÁBBI HÍREI

Csernoviczki Éva 2013 legjobbja!

A Judoinfo szerkesztősége immár nyolcadszor hirdeti ki az olvasók véleménye alapján, hogy a hazai versenyzők közül ki volt az esztendő legjobb judósa. Csak regisztrált felhasználóink szavazhattak, december 31-én éjfélig összesen 1310 szavazat érkezett, a legtöbb voksot a Budapesten Európa-bajnoki címet szerző Csernoviczki Éva szerezte, aki játékunkban első alkalommal nyerte el „Az év legjobb judósa” közönségdíjat.
A mögöttünk hagyott esztendőre sem panaszkodhatunk, judósaink az elmúlt évekhez hasonlóan alaposan kitettek magukért. Különösen igaz ez az áprilisi budapesti Európa-bajnokságra, amelyet nemcsak a rendezés terén sikerült emlékezetessé tenni: Csernoviczki Éva arany-, Joó Abigél és Bor Barna bronzérmet szerzett, Karakas Hedvig és Zámbori Bence az ötödik, Gercsák Szabina és Maros Barbara pedig a hetedik helyen végzett.

A riói felnőtt világbajnokság sajnos már nem sikerült ilyen fényesen, be kellett érnünk Tóth Krisztián – amúgy ragyogó – ötödik helyezésével.


A 48 kilogrammos Európa-bajnoki döntő Budapesten


A bulgáriai U23-as Európa-bajnokságot két arany- (Hagyó Gábor és Tóth Krisztián) és egy bronzéremmel (Szabó Franciska) az éremtáblázat második helyén zártuk. Az idei junior-világbajnokságon ugyancsak Tóth Krisztián volt az egyetlen helyezettünk (hetedik lett Ljubljanában), a szarajevói junior Európa-bajnokság annál jobban sikerült: Gercsák Szabina ezüst-, Bartha Ákos, Végvári Martin és Fogasy Gergő bronzérmet hozott haza.

Az ifjúsági világbajnokságon Miamiben Gercsák Szabina révén megszületett az első magyar aranyérem, Mihalovics Kincső a dobogó második fokára állhatott, Pupp Réka pedig hetedik lett. A korosztályos Eb-n, Tallinnban Gercsák Szabina tiszteletére ugyancsak eljátszották a Himnuszt, emellett három ötödik és egy hetedik hely is jutott a mieinknek. Ez összesen tizenhárom (!) érem (öt arany, két ezüst és hat bronz) a világversenyekről, s akkor a különféle Világkupákról és nemzetközi versenyekről nem is szóltunk.

Szinte lehetetlen objektív mércét alkalmazni, a különféle eredményeket egymással összehasonlítani, az olvasók döntését igyekszünk megkönnyíteni azzal, hogy kigyűjtöttük a jelöltek idei jelentősebb eredményeit. A Judoinfo listájára kizárólag azok kerülhettek fel, akik felnőtt egyéni vb-, Eb-érmet, Grand Slam-, Grand Prix- vagy Világkupa-aranyat, illetve korosztályos világbajnoki vagy kontinensbajnoki címet szereztek – nagy öröm számunkra, hogy ilyen szigorú feltételek mellett is összesen nyolc magyar judós közül lehetett választani!

Szavazni 2013. december 31-én éjfélig lehetett a honlapunkon (a szavazatismétlések elkerülése végett kizárólag regisztrált olvasóink voksát fogadtuk el). Íme a szavazás végeredménye:


1. CSERNOVICZKI ÉVA (406 szavazat). Az Ippon Judo Tatabánya huszonhét éves versenyzője bearanyozta az évünket: megnyerte az áprilisi budapesti Európa-bajnokságot! Az idén tudatosan kevesebb versenyt vállalt, mégis belefért még egy aranyérem, amit a floridai Grand Prix-n szerzett Évi. A riói világbajnokság neki sem szép emlék, 2009-ben fordult elő utoljára, hogy nem hozott érmet egy világversenyről.


2. GERCSÁK SZABINA (394). A Hell-Miskolci JC tizenhét esztendős reménysége a saját korosztályában egy meccs kivételével mindent megnyert, aranyérmes lett az ifjúsági világbajnokságon és az Eb-n is, az EYOF-on második lett, akárcsak a junior Eb-n, s a felnőttek közötti bemutatkozására is büszke lehet: hetedik lett a budapesti Eb-n, a mezőny egyik legfiatalabb indulójaként...


3. KRIZSÁN SZABOLCS (387). A Honvéd-Kipex huszonnégy éves versenyzője két év után tért vissza a nemzetközi mezőny elejére. Az év elején volt két ötödik helye (Buenos Aires és Montevideo), a pesti Eb-n azonban megsérült. Az újabb hosszú kihagyás után jól sikerült a visszatérés: megnyerte a minszki European Opent, s a rijekai Grand Prix-t.


4. TÓTH KRISZTIÁN (55). A felnőtt és a junior vb-n is ő lett az egyetlen helyezett magyar, különösen szép siker, hogy a felnőtt vb-n éremért küzdhetett. A bukaresti European Openen bronzérmes volt, az év végén pedig másodszor is U23-as Európa-bajnok lett. S ne feledjük, a KSI SE tehetséges judósa még mindig „csak” tizenkilenc éves!


5. JOÓ ABIGÉL (24). A KSI SE huszonhárom éves klasszisa a prágai European Open-bronz után a budapesti Eb-n is harmadik lett. Aztán a World Judo Masters során nyert ezüst mellé három fényesen csillogó arany is került a vitrinbe: Abigél Kazanyban Universiade-győztes lett, Moszkvában és Bakuban pedig Grand Slam-viadalt nyert. A világranglistán második helyen jegyzik.
 


6. BOR BARNA
 (22).
A paksi Atomerőmű SE huszonhét éves nehézsúlyú judósa bronzérmet szerzett a budapesti Európa-bajnokságon, ez volt sorozatban a negyedik Eb-érme. A kazanyi Universiadén is kitett magáért, ezüstéremmel térhetett haza, a szezonja mégsem teljesedhetett ki, sérülés miatt nem vehetett részt az év legfontosabb versenyén, a riói világbajnokságon.


7. HAGYÓ GÁBOR (12). A Honvéd-Kipex huszonkét esztendős judósa is először szerepelhet a szavazólapon, ezt pedig az U23-as Európa-bajnokságon öt ippongyőzelemmel megszerzett aranyérmének köszönheti. A váratlan sikernek azért voltak apróbb előjelei: Gábor megnyerte a pozsonyi Európa-kupát, Belgrádban pedig bronzérmes volt. Bulgária óta őt is a legjobbak között jegyzik.


8. UNGVÁRI ATTILA (10).
Most ő képviseli az Ungvári családot a jelöltek között, ezt pedig a glasgow-i European Open-győzelmének köszönheti. A visszatérése nem volt zökkenőmentes, de néhány jó eredmény (az említett győzelem mellett a montevideói bronzérem és az Universiade-ötödik hely is ide tartozik) jelzi, hogy számolni kell vele jövőre.A magyar judosport hihetetlen erejét jelzi, hogy a fenti feltételek mellett nem kerülhetett a jelöltek közé például az idén GP-ezüst- és bronzérmet is begyűjtő Ungvári Miklós, a miami Grand Prix-n második helyezést elérő Karakas Hedvig, az Universiadén harmadik helyig jutó Csoknyai László, a bulgáriai U23-as Eb-n bronzérmes Szabó Franciska, az EYOF-győztes Pupp Réka, a junior Eb-n bronzérmes Bartha Ákos, Végvári Martin és Fogasy Gergő, vagy az ifjúsági vb-második Mihalovits Kincső

Az „idősebbek” is kitettek magukért, az Abu-dzabiban megrendezett masters-világbajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott Péter Sándor, ezüstérmes lett Vészi Klára és Haja János, bronzérmet szerzett dr. Nagy-Hinst István, az idei Európa-bajnokságon is remek volt a magyar mérleg: összesen öt érmet szereztek a mieink: Vészi Klára arany-, Németh Károly és Péter Sándor ezüst-, Büki Péter és Nagy-Hinst István pedig bronzérmes lett Párizsban.


A JUDOINFO
ÉV JUDÓSA SZAVAZÁSÁNAK
EDDIGI DOBOGÓSAI


2013
1. Csernoviczki Éva
2. Gercsák Szabina
3. Krizsán Szabolcs

2012

1. Ungvári Miklós
2. Szabó Franciska
3. Joó Abigél

2011

1. Bor Barna
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2010
1. Mészáros Anett
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2009
1. Karakas Hedvig
2. Ungvári Miklós
3. Joó Abigél

2008
1. Ungvári Miklós
2. Csernoviczki Éva
3. Bor Barna

2007
1. Hadfi Dániel
2. Baczkó Bernadett
3. Ungvári Miklós

2006
1. Ungvári Miklós
2. Szabó Brigitta
3. Csernoviczki Éva


Kapcsolódó cikkek:
Ungvári Miklós lett 2012 legjobbja!
Bor Barna 2011 legjobb magyar judósa
Mészáros Anett 2010 legjobb magyar judósa
Karakas Hedvig 2009 legjobb judósa
Ungvári Miklós 2008 legjobb judósa
Szavaztak a Judoinfo olvasói: Hadfi 2007 legjobbja
Judoinfo: Ungvári Miklós 2006 legjobbja! 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2014
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás
EJU, Carlos Ferreira)