Pupp Réka és Cirjenics Miklós hosszú időt töltött Japánban. Az Atomerőmű SE két kitűnőségeivel készült interjú a japán élményekről. Ezt a kemény munkával töltött időszakot a tokiói Grand Slam-viadallal zárták, amely Mikinek egy csodálatos bronzérmet, Rékának pedig egy hatalmas küzdelmet hozott a későbbi döntőssel.




– Mennyi időt töltöttetek Japánban?

Pupp Réka: 
Pontosan két hónapot töltöttem Japánban, ebből hét hetet Szendaiban és egy hetet Tokióban.

Cirjenics Miklós: Összesen harminc napot voltam a szigetországban, amiből az első három hetet én is a sibatai Szendai egyetemen töltöttem, az utolsó hét a tokiói Grand Slam-verseny és edzőtábor jegyében telt.




– Milyenek voltak a partnerek?

Pupp Réka: 
A lányok edzésén körülbelül harminc fős létszám volt. Ebből négy-öt velem azonos súlyú (52 kilogrammos – a szerző), de kisebbekkel és nagyobbakkal is nagyokat lehetett küzdeni.

Cirjenics Miklós: A szendai fiúcsapat nem tartozik a japán élvonalhoz, de a mi edzésünkön is nagyjából harminc fő vett részt, a tréningek gyakran maratoni küzdelmekkel teltek. A felső súlycsoportokban hét-nyolc partner is rendelkezésre állt, de sokszor érkeztek az edzésre képzett judósok a közeli városokból is.




– Miben más a japán judo, mint az európai?

Pupp Réka: 
Náluk felnőtt korban már nem sok időt fordítanak a technikák csiszolására, inkább a küzdelmeken van hangsúly. Amit még kiemelnék, hogy a fogásuk nagyon jó, remélem ebből azért ragadt rám valami.

Cirjenics Miklós: Úgy gondolom a japán nép sajátossága az alázat és precizitás, ami a judóban is megmutatkozik. Nagyon pontos technikákra és a tradicionális fogások alkalmazására törekednek a küzdelmi és technikai edzések során egyaránt. Átlagban tíz feletti küzdelmet hajtanak végre az edzések alatt, a küzdelmek hat-hét percesek, és a pihenőidőre sem hagynak többet egy percnél. A rengeteg és hosszú küzdelem próbára teszi az embert, de úgy gondolom, hogy a fejlődés szempontjából nagyon hasznos.

– Az ott töltött idő alatt összeszámoltátok, hogy hány küzdelmet hajtottatok végre?

Pupp Réka: 
Pontos számot nem tudok mondani, de hozzávetőleg ötszáz küzdelemben vettem részt. Volt olyan edzés, ahol tizenkétszer hét perc állásharc után még volt harminc perc ipponnál párcserés földharc is.

Cirjenics Miklós: Az ott tartózkodásom idején alapozó jellegű edzések is voltak a judo mellett, de így is csaknem százötven küzdelmet csináltam a három hét alatt.




– Mit ettetek a kint töltött hetek alatt? Mennyire kedveltétek meg a japán konyhát?

Pupp Réka: 
Nem panaszkodom az ételekre. Mindig találtam olyat, amit szeretek. Kipróbáltam új ízeket, de inkább maradok az európainál. Úgy érzem, most egy jó darabig nem kérek rizst és tésztát otthon, kint csak ezek közül tudtam választani, krumplival nem is találkoztam.

Cirjenics Miklós: Gyakran látogattuk a környék éttermeit, ahol kipróbálhattunk néhány helyi fogást, de alapvetően a rizs, hús és zöldség dominált az étrendemben. Megkóstoltam a különféle nyers halat, polipot, rákot és kagylót, amit elővigyázatosságból nagy mennyiségű wasabival kísértem. Tokióban már könnyebben lehetett európai ízvilágú konyhát találni.




– Mennyi szabadidőtök volt, körül tudtatok-e nézni a környéken, megismerkedtetek-e a helyi kultúrával?

Pupp Réka: 
Két hónap alatt azért akadt egy kis idő nézelődni, most végre sikerült termeken és csarnokokon kívül mást is látnom, persze ha nem voltam nagyon fáradt. Körbenéztünk a városban, bár ez egy kisváros, de van egy nagyon szép parkja. Ezt kirándulva és futva is sikerült megnéznünk. Volt olyan hétvége, hogy bementünk Szendai központjába, ott vásároltunk. Tokióban és környékén több lehetőség volt. Voltunk a Kodokan Egyetemen (az első, Kano Dzsigoro által alapított intézet – a szerző). Mellettünk volt a Tokyo Dome, és az azt körülvevő hatalmas szabadidőközpont.

Cirjenics Miklós: Általában csak egy teljes szabadnapunk volt a héten, ekkor Szendai városában kirándultunk vagy a helyi látványosságokat kerestük. Szendai Daikannon nevű buddha szobrához sikerült eljutni, ami majd’ százméteres és talán az egyik leghíresebb látnivaló a környéken. Tokióban a Dome Hotelben szálltunk meg, ami az ötvenötezer főt befogadni képes Tokyo Dome szomszédságában van, és eddig csak a tévében láttam.




Pupp Réka:
A japán emberek igazán tisztelettudóak és ez nagyon tetszett. Mindenki tisztel mindenkit. A másik dolog, ami még pozitív volt számomra, hogy nagy tisztaság van a közterületeken is. Szerintem a Japánban töltött időszak rendkívül hasznos volt, remélem, hogy sokat hozzátesz a judómhoz és profitálok belőle. Amit már most érzek, hogy az elvégzett rengeteg küzdelem nagy szőnyegbiztonságot adott és szerintem a fogásom is javult.




Trieszti éremhalmozók

Összesen tizenkét éremmel és két pontszerző helyezéssel gyarapodott a paksi judósok eredménylajstroma Triesztben. A szakosztály számára az év utolsó utánpótlásversenyét a történelmi múltú olasz városban rendezték.

A sok szép érem és helyezés közül ki kell emelni aranyat szerző kiválóságokat: Tóth Barna első helye mellett Harsányi Márton sem talált legyőzőre és a végső döntő ütközetben is végig higgadt tudott maradni. A lányok közül Petrik Hanna, Száraz Csenge és Hornyánszki Lilla diadalmaskodott súlycsoportjában, sőt Lilla és Hanna egy súllyal feljebb is szerzett egy-egy értékes bronzérmet.

A jó hangulatú utazás csapatösszetartás szempontjából is kiváló volt, hisz a fiataloknak a versenyt megelőzően volt alkalmuk a trieszti kikötő és a Főtér környéki monarchia-korabeli épületek között a hagyományos adventi vásárban is barangolniuk.


A paksiak eredményei
Aranyérmes:
Petrik Hanna (U13, 36 kg), Száraz Csenge (U13, 40 kg), Tóth Barna (U13, 35 kg), Harsányi Márton (U13, 40 kg), Hornyánszki Lilla (U15, 40 kg)
Ezüstérmes: Krausz Kornél (U13, 35 kg)
Bronzérmes: Petrik Hanna (U13, 40 kg), Gyöngyösi Adél (U13, +57 kg), Száraz Zente (U13, 35 kg), Német Gergő (U13, 35 kg), Mitler Milán (U13, 50 kg), Hornyánszki Lilla (U15, 44 kg)
Ötödik helyezett: Kohári Áron (U15, 50 kg)
Hetedik helyezett: Szucsán Balázs (U15, 40 kg)
Edzők: Dobai László, Péri Balázs és Kanczler István


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: ASE)




Támogatóink

Atomerőmű SE

Vezetőedző:
Hangyási László Botond


Edző:
Bor Barna
Braun Ákos
Csoknyai László
Dobai Krecht László
Kanczler István
Keszthelyi László
Péri Balázs

Honlap:
www.ase.hu





Központi edzőterem címe:
Paks, Barátság utca 3.