December 8-án ünnepli hatvanadik születésnapját a magyar judosport legeredményesebb trénere, az Atomerőmű SE olimpiai, világ- és Európa-bajnok tanítványokkal rendelkező mesteredzője, Hangyási László.


Image


Az Atomerőmű SE sikerkovácsa az MTI érdeklődésére elmondta, szülővárosában, Baján ismerkedett meg a sportággal tizenkét évesen édesapja egyik munkatársán keresztül, és annyira megszerette, hogy az elmúlt negyvennyolc esztendőben csaknem mindennap átöltözött judoruhába.


Image


„Rögtön megnyertem 1968-ban a serdülő országos bajnokságot, ami tovább fokozta az elszántságomat. Aztán elég gyorsan bevonultattak Budapestre, és mivel a Honvédnál éppen edzőváltás volt, engem pedig kicsit elfelejtettek, csak négy hónap elteltével kaptam meg az első ‘eltávomat’, így lemaradtam a junior Európa-bajnokságról” – mesélte Hangyási László, aki később bronzérmet szerzett a lodzi korosztályos Eb-n.




Rövidre sikerült versenyzői karrierjéről elmondta, a laktanyában hamar „elment” a súlya, ezért gyorsan fogyasztott, legyengült, és egy békéscsabai versenyen elszakadt a térdszalagja. „A combizmomat az akkori technikával levarrták szalagpótlásnak, ami nem volt igazán sikeres, a mai napig sem jött százszázalékosan rendbe a térdem. Később Ozsvár Bandival volt egy autóbalesetünk, akkor a másik térdem is elszakadt, de azzal már nem is foglalkoztam” – tette hozzá nevetve.




Az edzői és szakedzői képesítés megszerzése hat évig tartott, dolgozott Szekszárdon, majd a Honvédnál, végül Paksra költözött, ahol a felesége is munkába állt kosárlabdaedzőként.




„Mivel kevés gyerekkel kezdtünk, Kovács Anti hamar a látóterembe került, nagyjából 1987-től foglalkoztam vele. Fiatalon is nagyon magas volt, emiatt nem lehetett igazán erős, a keringése viszont elsőrangú volt, remekül futott rövid és hosszútávon is, és bírta a terhelést. Könnyen tanulta az új technikákat, és volt benne kurázsi. A barcelonai aranyérem ezzel együtt mindenkit meglepett, bár én az Eb-bronza után reménykedtem, hogy éremmel jön haza az olimpiáról is. Innentől a magam részéről beszorultam az élsportba, magasra került a mérce, és azóta próbáljuk átugrálni, Ákossal és Bor Barnával is sikerült” – utalt Braun Ákos 2005-ös világ- és Európa-bajnoki címére, illetve a nehézsúlyú Bor 2011-es vb-ezüstjére.




Ami a következő nemzedéket illeti, jelenleg többek között a tavaly junior Európa-bajnok Pupp Réka pallérozódik a keze alatt, akinek a felkészítésében az európai szövetségnél is dolgozó Braun segédkezik. „Az iskolai judóval együtt nagyjából százan edzenek most az ASE szakosztályában, a legnagyobb problémát abban látom, hogy a rengeteg elfoglaltság mellett a gyerekek már nem csinálják meg azt az edzésmennyiséget, ami a nagy eredményekhez kell” – elemezte a helyzetet.




Hangyási László szövetségi kapitányként és szakmai alelnökként is tevékenykedett a szövetségben, ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy a válogatott élén sikeresen együtt tudott dolgozni a klubokkal, a menedzsmentben pedig képviselni tudta a sportág érdekeit, sorra kerültek az edzőtáborok-versenyek Magyarországra, s ez a tendencia a jövő évi budapesti világbajnokságban csúcsosodik majd ki.




A csütörtöki kerek évfordulóról a mesteredző azt mondta: „Reggel először is földharcedzést tartok, aztán a nap folyamán csendesen ünneplünk. Majd a hétvégén rendezünk egy nagyobb családi összejövetelt.”




A Judoinfo olvasói nevében s boldog születésnapot kívánunk!




 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Magyar Távirati Iroda
Fotó: Horváth György
MTI, Judoinfo archiv)



Támogatóink

Atomerőmű SE

Vezetőedző:
Hangyási László Botond


Edző:
Bor Barna
Braun Ákos
Csoknyai László
Dobai Krecht László
Kanczler István
Keszthelyi László
Péri Balázs

Honlap:
www.ase.hu





Központi edzőterem címe:
Paks, Barátság utca 3.