Hétfőn volt huszonnégy esztendeje, hogy elkezdődött Barcelonában az olimpia, ahol Kovács Antal a judo sportág és Paks első – és azóta is egyetlen – olimpiai aranyérmét nyerte.





Az internetnek hála lehetősége van bárkinek újra átélni olimpiai bajnoki döntőt, ahol Raymond Stevenst két jukóval legyőzte. „Hihetetlen, hogy egy húszéves paksi fiatalember élete első olimpiáján, a döntőben eldobja ellenfelét nem egyszer, hanem kétszer” – mondta akkor a riporter, Dávid Sándor.

„Döbbenet, hogy azóta milyen sok idő telte el!” – mondja most dr. Kovács Antal olimpiai és világbajnok judós, merthogy egy évvel később Hamiltonban világbajnokságot is nyert.

Ma már – ahogy talán Tolna megyében mindenki tudja – háromgyermekes édesapa, az Atomerőmű Sportegyesület ügyvezető elnöke, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, aki a Teol.hu-nak arról beszélt, hogy nehezen hiszi el, hogy az olimpiai győzelemtől már több idő telt el az életéből, mint előtte.

Tavaly egy televíziós adásban, élőben „szembesítették” az eredményhirdetéssel, amit előzőleg még nem látott. Valójában azóta sem tudott elég erőt gyűjteni, hogy megnézze. Talán most, a döntő évfordulóján, ami 28-án, csütörtökön lesz. Most, hogy újra olimpiai lázban égünk, nem lehetett kihagyni, hogy a Rióba négy sportolót delegáló Atomerőmű SE ügyvezető elnökét esélylatolgatásra kérék.

Míg a versenyzők vonakodtak ettől, a sportvezető nem hárította el a kérdést. Azt mondta a három judóstól egy érmet és egy pontszerző helyet vár. Hogy melyiket, ki érheti el az, bár egyértelműnek tűnhet, mégsem az, mert Bor Barnát eredményei predesztinálják egy éremre, de akár az újonc Cirjenics Miklós is okozhat meglepetést, hiszen utolsó versenyén mindenkit megvert. „Somiékban is benne lehet egy érem” – véli Kovács Antal mondván, hogy kenuban is nagyon kevésen múlik.

Azt, hogy vidéki klubként négy sportolója által lesz jelen Rióban az ASE, az ügyvezető elnök annak tudja be, hogy jó szakmai munka folyik az egyesületben. Sikerült megőrizni a lendületet és azt az attitűdöt, hogy nem kötelességből, hanem inkább virtusból küzdenek. Az ASE-ben az a vezérelv, hogy nem sportolókat, hanem embereket nevelnek, nem szigorúan a sportteljesítményre koncentrálnak, hanem arra is, hogy a civil életben megállják a helyüket. Mindensportágban tiszteletet, alázatot tanulnak, ez lehet az oka annak, hogy sikerült megőrizni az emberi értékeket, amellett, hogy világsikerek születtek.

„A sportolók sikerében annak is szerepe van, hogy az ASE mindig kiszámítható, stabil hátteret biztosított” – mondja dr. Kovács Antal hozzáfűzve, hogy azon dolgoznak, hogy ez a jövőben is így legyen. Az Atomerőmű SE amellett, hogy sportolói nevével Európa- és világversenyeken, olimpiákon lehet találkozni, nagyon széles bázist mondhat magáénak amatőr és szabadidősport terén, ezerötszáz tagja van. Soha nem rendelkezett kiemelkedő büdzsével, de amíg a nagy klubok is küszködtek nehézségekkel, a paksi egyesület az elmúlt harminc-harmincöt évben mindig kiegyensúlyozottan működött.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Forrás: Teol.hu
Fotó: Horváth György)

Támogatóink

Atomerőmű SE

Vezetőedző:
Hangyási László Botond


Edző:
Bor Barna
Braun Ákos
Csoknyai László
Dobai Krecht László
Kanczler István
Keszthelyi László
Péri Balázs

Honlap:
www.ase.hu





Központi edzőterem címe:
Paks, Barátság utca 3.